Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Διδακτική επίσκεψη στο Μ.Ε.Τ

on . Posted in Δραστηριότητες

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 η Α΄Γυμνασίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Μ.Ε.Τ του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί παρακολούθησαν διαδραστική ξενάγηση με θέματα: "Η επικοινωνία από την αρχαιότητα έως σήμερα",  "Βασικές αρχές λειτουργίας κινητών τηλεφώνων",  "Πειράματα διάδοσης κυμάτων" και "Ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο". Μετά την ξενάγηση ακολούθησε παιχνίδι ερωτήσεων στο Αμφιθέατρο, όπου τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις σύμφωνα με αυτά που είχαν προηγουμένως παρακολουθήσει. Οι υπεύθυνες της ξενάγησης ήταν πολύ φιλικές και τα παιδιά διασκέδασαν μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα. Συνοδοί των μαθητών ήταν οι καθηγητές  Βασιλακόπουλος Νίκος, Ζερβέα Αγγελική και Θωμαίδου Μαρία. 

 20190328 105036                    IMG 20190328 105040

 

«Το Πείραμα του Ερατοσθένη 2019»

on . Posted in Δραστηριότητες

Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στη δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» που διοργάνωσαν τα ΕΚΦΕ Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας και Αργολίδας, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ), με την υποστήριξη του της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 (Εαρινή Ισημερία). Οι μαθητές που συμμετείχαν, μπόρεσαν να γνωρίσουν αρκετά στοιχεία από τη ζωή του Ερατοσθένη καθώς και την ευφυή μέθοδο που χρησιμοποίησε για να μετρήσει την ακτίνα της Γης. Τέλος μ’ ένα απλό πείραμα που εφάρμοσαν, κατάφεραν να υπολογίσουν οι ίδιοι με εξαιρετική προσέγγιση την ακτίνα της Γης.

Τη δράση για το σχολείο συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Αθανασία Δημητρακοπούλου (ΠΕ04.01) και Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι (ΠΕ011).

   2019 01              2019 02

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη C.B.L

on . Posted in Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της C.B.L στη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Στο εργοστάσιο αυτό γίνεται παρασκευή και παραγωγή παραγώγων αμινοξέων, πεπτιδίων και ρητινών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή φαρμάκων. Οι μαθητές, που πραγματοποίησαν αυτήν την επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας της Γ΄ γυμνασίου, συνοδεύονταν από την καθηγήτριά τους στην Βιολογία κ. Ζερβέα Αγγελική καθώς και από τον μαθηματικό κ. Βασιλακόπουλο Νίκο. Εκεί ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο παραγωγής  για την δραστηριότητα της εταιρείας και την σπουδαιότητα των προϊόντων της στήν παραγωγή των φαρμάκων και ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής της εταιρείας. Η διοίκηση της εταιρείας μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο ενώ στο τέλος επεφύλαξε στα παιδιά μια πολύ...χορταστική έκπληξη στον υπέροχο κήπο της εταιρείας. Ευχαριστούμε πολυ τη διοίκηση και το προσωπικό της C.B.L 

View the embedded image gallery online at:
http://gym-sarav.ach.sch.gr/autosch/joomla15/#sigFreeIde1ea3d13a4

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

on . Posted in Εκπαιδευτικές επισκέψεις

24-1-2019

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο

Την Τετάρτη 24-1-2019 η Α΄ τάξη του Γυμνασίου Σαραβαλίου επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και συμμετείχε στο πρόγραμμα « Ένα άγαλμα αφηγείται την ιστορία του».

Με υπεύθυνη του προγράμματος την αρχαιολόγο Άρτεμη Μανιάκη τα παιδιά γνώρισαν τη διαδικασία ανακάλυψης, διάσωσης και συντήρησης ενός αγάλματος του Ερμή, που βρέθηκε κάτω από ένα σεισμόπληκτο σπίτι της Πάτρας. Με αφορμή αυτό συζητήσαμε για τις ιδιότητες και τα σύμβολα του Ερμή, αλλά και για το πώς χρησιμοποιείται σήμερα ως τίτλος ή σύμβολο συλλόγων και ως όνομα εμπορικών οδών.

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο υπόγειο του Μουσείου, όπου βρίσκονται οι αποθήκες του Μουσείου, προκειμένου να δούμε από κοντά το άγαλμα που βρέθηκε.

Κατόπιν τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και κλήθηκαν να λύσουν κάποιους γρίφους μέσα στον κυρίως χώρο του Μουσείου. Στόχος του παιχνιδιού ήταν να παρατηρήσουν διάφορα αντικείμενα ή αγάλματα του μουσείου με τη μορφή του Ερμή.

Επόμενο κομμάτι του προγράμματος ήταν η γνωριμία και συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής ενός αγάλματος από τη φάση της εξόρυξης του μαρμάρου έως την τελική του κατασκευή. Η υπεύθυνη έδειξε στα παιδιά σχετικές αναπαραστάσεις σε μορφή κόμικ.

Η επίσκεψη έκλεισε με ένα τελευταίο παιχνίδι, όπου τα παιδιά είδαν φωτογραφίες με σύμβολα του Ερμή που χρησιμοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ κλπ) και ακόμα επέλεξαν ανάμεσα σε διάφορες λέξεις όσες σχετίζονταν με τον Ερμή (π.χ. αγορά, ταξίδι κ.ά).

 14